Istorija

Sa potvrđenim Pravilima, obezbeđenim prostorom i sredstvima za narudžbu novina, u Svilajncu je 10. Avgusta 1868. godine svečano otvorena Čitaonica Društva Omladine Resavske, o čemu su izvestile mnoge tadašnje novine. Čitaonica je ubrzo postala značajna društvena i kulturno-obrazovna ustanova.

istorija

Posle dugogodišnjeg boravka u zgradi osnovne škole, Čitaonica Omladine Resavske je preseljena u jedno odeljenje kafane „Stara čitaonica“ koja se nalazila kod, kasnije podignutog spomenika Mari Resavkinji, a odatle u jednu prostoriju hotela “Evropa“ gde je ostala do prvih godina 20. veka. Zatim je bila smeštena u zgradi Gimnazije dok se nije izgradio Sokolski dom koji joj je pružio dugotrajnije konačište.

istorija
Čitaonica

istorija
Sokolski dom

Čitaonica Omladine Resavske menja svoje ime 1905. godine u Biblioteka Omladine Resavske, a tri godine kasnije, juna 1908. Svečano slavi 40-godišnjicu svog osnivanja i besprekidnog rada. U to vreme Biblioteka je imala 3520 knjiga, raznih zbirki: paleontološku, etnografsku, slika, pisama, nameštaja i 2878 dinara gotovine, kao i akcije Resavske štedionice.

Proslava sedamdesetogodišnjice Biblioteke 1938, na kojoj je govorio čuveni istoričar, akademik Vladimir Ćorović i proslava bibliotečke slave Sv. Ćirila i Metodija 1940. godine sa kolačarom Mitom Isakovićem, veletrgovcem i najstarijem članom biblioteke, označili su kraj jednog razdoblja u postojanju biblioteke.

istorija
Vladimir Ćorović

istorija
Mita Isaković

U vreme Drugog svetskog rata Biblioteka nije radila, ali se uprava trudila da sačuva imovinu i fond, koji je tada obuhvatao više od 2500 knjiga. Veći deo knjiga je sačuvan u crkvenoj kući.

Prvi posleratni predsednik Upravnog odbora bio je Jovan Ivko Draškoci. Organizovanjem 80-godišnjice svog postojanja, u čijem svečanom delu je učestvovao i književnik Branko Ćopić i osnivanjem dečije biblioteke, Resavska biblioteka kreće uzlaznom linijom u svom stručnom radu. Prvog školovanog knjižničara Biblioteka je dobila 1957. Godine. Sa dolaskom još dva školovana knjižničara obezbeđeni su uslovi za stručan sistematski bibliotečki rad. Tako je 1965. godine započet novi inventar, obrada knjiga bila je usaglašena sa pravilima za katalogizaciju koja su primenjivana u svim jugoslovenskim bibliotekama, formiran je azbučni i stručni katalog i uveden sistem Univerzalne decimalne klasifikacije.

istorija
Ivko Draškoci

istorija
Branko Ćopić

Veliki jubilej, stogodišnjicu, Resavska biblioteka proslavlja 1968. godine. Poseban pečat ovoj svečanosti svojim prisustvom i govorom dao je akademik Miroslav Pantić.

Preselivši se iz zgrade Radničkog univerziteta, nekada zvanog Narodni dom ili Dom Stevana Sinđelića, u bivšu kuću trgovca Mite Isakovića na Lazinom trgu, Biblioteka je 1986. godine dobila mnogo veći i adekvatan prostor. Ova zgrada je 2001. godine proglašena za spomenik kulture.

istorija
Useljenje 1986. god.

istorija
Današnji izgled zgrade